Ten sprzęt do piekarni nigdy cię nie zawiedzie

Statystyki dotyczące rynku piekarniczego w Polsce są dość niespójne. Niektóre dane wskazują, że jemy coraz mniej chleba, a inne, że produkcja świeżego pieczywa rośnie. Pewne jest przede wszystkim to, że pieczywo jest mocno zakorzenione w naszej diecie i kulturze. Jak zmieniają się współczesne piekarnie i czego oczekują od nich konsumenci? Sprzęt do piekarni – czym się kierować przy wyborze?

Piekarnie się zmieniają – poznaj trochę liczb

Według statystyk aż 98% Polaków deklaruje spożywanie pieczywa, a 84% traktuje je jako podstawę każdego śniadania. Mimo, że chleba spożywamy faktycznie mniej to wydajemy na ten popularny produkt coraz więcej pieniędzy. Spowodowane jest to przede wszystkim tym, że częściej szukamy pieczywa pełnowartościowego, razowego i wypiekanego w tradycyjny sposób. Po białe pieczywo sięga jednak aż 41% klientów, pieczywo z ziarnami wybiera 28%, a pieczywo razowe to wciąż tylko 24%. Dla porównania – w ubiegłym roku wyprodukowano 70,7 tys ton chleba żytniego, a chleba mieszanego (pszenno-żytniego) aż 536 tys. ton. Z powyższych danych jasno wynika, że mimo panujących trendów nadal jesteśmy mocno przyzwyczajeni do tradycji. Coraz częściej zastępujemy jednak chleb innymi wyrobami piekarniczymi, które odpowiadają naszym preferencjom.

Czy wygląd ma znaczenie?

Chętniej odwiedzamy piekarnie nowoczesne, atrakcyjne estetycznie z dobrą ekspozycją i szerokim asortymentem. Rzadziej wybieramy przy tym zakup pieczywa w tradycyjnych sklepach spożywczych. Na czym polega przewaga? M.in. na dostarczeniu klientom “konsumenckich doświadczeń”. Mowa o dobrze oświetlonej ekspozycji, szerokiego asortymentu, walorów zapachowych, atrakcyjnej wizualnie przestrzeni i obsłudze wykorzystującej nowoczesne technologie. Statystyki pokazują również, że łatwo przyzwyczajamy się do oferowanych produktów. Lojalność klientów najłatwiej zdobyć poprzez utrzymanie jakości i nieradykalne zmiany asortymentu. Chleb i pozostałe wyroby piekarnicze są produktami bardzo specyficznymi. Pomimo, że spożywamy je masowo to jesteśmy bardzo wyczuleni na ich smak i trwałość. Szacuje się, że w najbliższych latach sprzedaż i produkcja pieczywa znów wzrośnie, ale tylko dzięki wyższej jakości i powrotowi do tradycyjnych form wypiekania. Jak się wspomóc technologią?

Nowoczesna technologia jest coraz chętniej wykorzystywana przez branżę piekarniczą niemal na każdym etapie działalności. Szeroka oferta dedykowanego oprogramowania sprawia, że sprzęt do piekarni wykorzystywany jest zarówno na produkcji (podczas konfekcjonowania) oraz przy sprzedaży, gdzie stosuje się najczęściej ekran dotykowy do sklepu z pieczywem. Na jakie funkcjonalności mogą liczyć przedsiębiorcy, którzy zdecydują się na wykorzystanie profesjonalnego sprzętu w swojej piekarni?

1. Produkcja

Urządzenia pomagają w pełni kontrolować recepturę. Dzięki możliwości podłączenia aż trzech wag system automatycznie liczy surowce, które są potrzebne do wyrobu produktu. Ponadto możliwe jest zainstalowanie terminali ściennych, które wyświetlają najważniejsze informacje o zapotrzebowaniu piekarni, sposobie pakowania czy inne ważne dane.

2. Sprzedaż

Terminale POS do piekarni to wielozadaniowe urządzenia, które są wyposażone w ekrany dotykowe. Dzięki ich zastosowaniu mamy szansę na znacznie szybszą obsługę (łatwa segregacja produktów w bazie, dostęp do informacji o stanie). Zwiększenie sprzedaży jest możliwe również dzięki dodatkowym ekranom dla klienta (informacje o ofertach specjalnych, nowościach w ofercie, prowadzenie akcji cross selling i upselling). Wyposażenie stanowiska sprzedażowego to urządzenia dodatkowe, takie jak czytnik kart, szuflada na pieniądze, skaner kodów kreskowych czy drukarki fiskalne.

Sprzęt do piekarni jest przede wszystkim narzędziem, dzięki któremu udaje się znacznie podnieść jakość obsługi, zautomatyzować proces produkcji i kontrolować na bieżąco funkcjonowanie całego przedsiębiorstwa. Ponadto terminale do piekarni pomagają unowocześnić ich wizerunek. Warto zdecydować się na profesjonalny sprzęt od firmy, która istnieje na rynku wiele lat. To daje gwarancje długiego wsparcia serwisowego, ale również długie życie produktu, co umożliwia rozbudowywanie sieci o sprzęt z tej samej serii. Dzięki temu wielu przedsiębiorstwom udaje się sprostać współczesnym trendom konsumenckim, gwarantując jednocześnie atrakcyjne wyroby wysokiej jakości w nowoczesnym otoczeniu sprzedażowym.

Sprzęt do pracy w warunkach specjalnych - czym się kierować?

Produkcja pieczywa to bardzo trudne środowisko pracy dla urządzeń elektronicznych. Narażenie na zabrudzenie, kurz, pył i wysokie temperatury sprawia, że urządzenia wykorzystywane w tej branży to nie tylko standardowy komputer do piekarni. Wykorzystywany sprzęt do obsługi dedykowanego oprogramowania powinien spełniać szereg parametrów, aby mógł zagwarantować trwałość i pełną funkcjonalność. Są to przede wszystkim:

  • możliwość pracy w trybie 24/7,
  • wykorzystanie pasywnego chłodzenia, co gwarantuje szczelność konstrukcji i odporność na ekstremalne warunki,
  • odporność sprzętu na pracę w wysokich temperaturach,
  • możliwość obsługi terminala dotykowego w rękawiczkach, dzięki zastosowaniu ekranów z nakładką rezystancyjną,
  • posiadanie co najmniej kilku gniazd umożliwiających podłączenie urządzeń peryferyjnych (przede wszystkim wag oraz szuflad na pieniądze, czytników kodów czy kart),
  • mniejsze zużycie energii elektrycznej.

POLECANE PRODUKTY

Tylko urządzenia spełniające powyższe kryteria są w stanie zagwarantować bezawaryjność i stabilność pracy w piekarni. Podczas wyboru urządzenia warto także zwrócić uwagę na przedłużony okres gwarancyjny oraz dostęp do polskiego serwisu co znacznie skrócić czas reakcji na zgłoszony problem. Jeśli jednak nadal masz wątpliwości co wybrać do swojej piekarni – napisz do nas, chętnie podpowiemy i dobierzemy odpowiedni sprzęt dla twojego biznesu.

Podoba ci się artykuł?

Share on facebook
Udostępnij
Share on linkedin
Udostępnij

co jeszcze warto przeczytać?

POZNAJ PRODUKTY POSIFLEX

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Jako pierwszy poznaj nasze nowe produkty i dowiedz się o nowych wpisach czy materiałach do pobrania.

Gotowe!

Kioski samoobsługowe
– wszystko co musisz (i chcesz) wiedzieć o kioskach samoobsługowych

Gotowe!

Chcesz wiedzieć jaki panel dotykowy wybrać w terminalu POS?

Profesjonalny terminal dotykowy POS
czy komputer PC?

Przygotujemy dla Ciebie indywidualną bezpłatną wycenę produktów.

Odpowiedz nam na kilka pytań, a my skontaktujemy się z Tobą najszybciej, jak będzie to możliwe.