Food truck to w Polsce stosunkowo nowa koncepcja, chociaż już może pochwalić się dużym zainteresowaniem. Koncept, który dotarł do nas ze Stanów Zjednoczonych rozwija się w zawrotnym tempie. To również doskonała alternatywa dla osób, które chcą rozpocząć przygodę z biznesem gastronomicznym, ale boją się większych inwestycji w lokal i personel. Sprzęt do food trucka – co polecam? Przeczytaj poniższy artykuł. A na jego końcu czeka na Ciebie niespodzianka – jesteś ciekawy?
Opcja pierwsza – terminal all in one z wbudowaną drukarką
Food truck, poza dużą mobilnością, charakteryzuje się również niewielką przestrzenią. Polecam więc zainteresowanie się opcją terminali all in one, które zajmując niewiele miejsca, gwarantują pełną funkcjonalność.
Jedno urządzenie łączy aż trzy elementy – ekran dotykowy, komputer i drukarka termiczna. Dzięki temu zapewnia pełną funkcjonalność stanowiska sprzedażowego. Niewielkie rozmiary gwarantują dużo wolnego miejsca na ladzie. Wbudowana drukarka pozwala na szybki wydruk, np. numerka z zamówieniem dla klienta czy podsumowaniem zamówienia dla kucharza. Terminal zapewnia niskie zużycie energii elektrycznej, co jest jego dużą zaletą, biorąc pod uwagę koszty energii elektrycznej. Do wyboru mamy również modele z innym ekranem –12” lub 14”. Urządzenie oparte jest na systemie operacyjnym Windows.
Samo działanie terminala jest idealnym odwzorowaniem HS-3510, różni się jednak systemem – to urządzenia działa na podstawie systemu Android. Urządzenie może występować również z ekranem 14”. Do pierwszego i drugiego terminala możemy dodać wbudowany czytnik kodów kreskowych, jeśli prowadzona jest sprzedaż napojów czy innych dodatków z kodem kreskowym.
Opcja druga – klasyczny terminal z osobną drukarką
Jeśli zależy Ci na klasycznym terminalu mogę polecić model KS-7410 lub KS-7412. Zarówno jeden, jak i drugi, jest niewielkich rozmiarów, więc nie zajmie dużo miejsca na ladzie. Terminale są pasywnie chłodzone, dzięki czemu nie ma ryzyka awarii (ze względu na brak części mechanicznych). Te urządzenia także są energooszczędne, dzięki czemu pobierają znacznie mniej energii niż klasyczne urządzenia konsumenckie. Dodatkową zaletą jest fakt, że terminale można przymocować na stałe do ściany lub lady. Dzięki temu, w trakcie zmiany miejsca, nie ma ryzyka uszkodzenia terminala. A dodatkowo, może to zwiększyć ich użyteczność, jeśli miejsca na ladzie na taki sprzęt już nie ma. Do terminala polecam drukarkę PP-6900, która umożliwi wydruk numeru zamówienia dla klienta czy jego podsumowanie. Drukarkę również można przymocować do ściany czy lady – zależnie od dostępnej przestrzeni i preferencji.
Opcjonalny dodatkowy ekran do wyświetlania numeru zamówienia
Dodatkowym udogodnieniem dla klientów może być niewielki ekran powieszony na food trucku, który wyświetli numer zamówienia, które jest gotowe do odbioru. Takie rozwiązanie, kojarzone pierwotnie głównie z dużymi sieciami fast food, doskonale rozwiązuje problem oczekiwania na zamówienie. Klienci mogą spokojnie usiąść lub oddalić się od pojazdu, kiedy czekają na odbiór. Wpływa to również pozytywnie na innych klientów, którzy chcą złożyć zamówienie i nie muszą przeciskać się przez zgromadzonych oczekujących. Komfort klienta końcowego i jego zadowolenie, nie tylko z jedzenia, ale również obsługi, jest niezwykle istotny. Do tego celu może posłużyć monitor PS-3216A, działający na systemie Android.

Partner z ponad 30 letnim doświadczeniem w branży gastronomicznej
Firma LSI Software, generalny dystrybutor sprzętu Posiflex w Polsce, od ponad 30 lat dostarcza profesjonalne rozwiązania dla branży gastronomicznej. Znajomość jej specyfiki i wymagań, a także grono doświadczonych ekspertów jest w stanie dobrać dla Ciebie idealny zestaw, który w 100% spełni Twoje oczekiwania. Sprzęt do food trucka? Nie zastanawiaj się dłużej – porozmawiajmy!

Błażej Byczkowski
Business Development Director