Obsługa klientów w restauracji – poznaj 10 sposobów na zbudowanie trwałej relacji, cz.2

Część druga

Obsługa klientów w restauracji i tworzenie trwałej relacji z klientami to jedno z najważniejszych, strategicznych działań. Budowa stałej grupy odbiorców pozwala nie tylko na pewną swobodę finansową ale przede wszystkim na stabilne funkcjonowanie. Podpowiadamy z jakich rozwiązań skorzystać i jakie mechanizmy sprawdzają się w restauracjach na całym świecie. Część pierwsza już za nami, a dzisiaj mam dla Was kolejne 5 sposobów.

Jak relacje wpływają na sprzedaż?

Aby zdać sobie sprawę z tego, jak ważne jest budowanie trwałych relacji z klientami, wystarczy przeanalizować działania wielkich sieci i korporacji gastronomicznych, które na marketingową strategię poświęcają znaczną część zysku. W dobie powszechności takich działań i wysokiej konkurencji coraz trudniej zbudować wiarygodną relację, która przerodzi się w trwałą więź dostarczającą wiele nowych zamówień. Dlatego tak ważne w ostatnich latach stały się wszelkiego rodzaju działania z zakresu experience marketingu, którego celem jest dostarczanie klientom nie tylko oczekiwanych produktów, ale także unikalnych doświadczeń. Lojalność klientów coraz rzadziej buduje się w oparciu o finansowe mechanizmy premiujące zakupy. W wielu badaniach zauważono, że o decyzjach zakupowych w zglobalizowanym rynku, decyduje szczegół, który dla konkretnego klienta jest istotną wartością. Wiele z nich jest dziś na tyle powszechnych, że w oparciu o główne trendy można zbudować spójny przekaz, który trwale połączy nas z rzeszą klientów.

Po szóste, trendy i zwyczaje eko

Coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na to, jakie konsekwencje dla środowiska mają dokonywane zakupy. Trend eko już od kilku lat dynamicznie rozwija się w gastronomii. Najczęściej można go dostrzec w segmencie opakowań, które coraz częściej są biodegradowalne lub co najmniej nadają się do całkowitego recyklingu. Eko w restauracji to również sprawa resztek i przede wszystkim zakupów. Każdy lokal mierzy się z dylematem – co z resztkami pozostającymi po procesie obróbki oraz pozostawionymi przez klientów. Rozwiązanie kilka lat temu znaleźli młodzi, brytyjscy kucharze, którzy zaczęli kompostować biodegradowalne resztki. Powstały kompost wykorzystali później jako nawóz do własnych hodowli ziół i warzyw używanych w restauracji. 

Najważniejsza dla budowania relacji z klientem jest jednak komunikacja.

Opowiedz o tym skąd pochodzą twoje warzywa, jak zagospodarujesz resztki i z jakich opakowań korzystasz. Z pewnością dla wielu klientów, takie informacje będę przydatne przy wyborze restauracji. Postaraj się również zastępować sprzęt użytkowy profesjonalnymi rozwiązaniami, które rzadziej ulegają awariom i pobierają zdecydowanie mniej prądu. Więcej o energooszczędności przeczytasz w naszym ebooku.

Po siódme, dogodne formy płatności

Polacy w ostatnich latach przyzwyczaili się do posługiwania kartami płatniczymi. Stosowanie gotówki staje się coraz bardziej marginalną metodą płatności na rzecz takich trendów, jak płatności telefonem, zegarkiem czy kartą zbliżeniową. W czasie pandemii niespodziewanie najpopularniejszą metodą płatności został Blik, który w handlu elektronicznym wyprzedził wszystkie inne formy. Warto o tym pamiętać wybierając urządzenia obsługujące płatności. Klienci, którzy coraz rzadziej noszą ze sobą gotówkę chętniej wybierają miejsca, gdzie mogą dokonać zakupu nowoczesnymi metodami płatności. Warto śledzić przy tym nowinki technologiczne aby być na bieżąco z rozwiązaniami, które w ciągu kilku miesięcy mogą stać się masowym i powszechnym narzędziem płatniczym.

Po ósme, zapytaj klientów o opinię

W budowaniu relacji z klientami kluczową rolę odgrywa komunikacja. Formułowanie i planowanie jej treści jest procesem strategicznym. Jednak oprócz nadawania komunikatów równie ważny jest ich odbiór – czyli słuchanie opinii klientów. To właśnie z ich pomocą klienci najczęściej dokonują wyboru miejsca, do którego udadzą się na posiłek. W dobie nie zawsze wiarygodnych opinii w social mediach warto przejąć inicjatywę i zwrócić się z pytaniami do klientów, żeby móc podzielić się odpowiedziami z szerszym gronem odbiorców. W końcu obsługa klientów w restauracji powinna być dopasowana do potrzeb Twoich gości.

Warto do tego celu przygotować ankietę.

Ankieta może się składać nawet tylko z dwóch lub trzech pytań, które można umieścić np. na papierowych podkładkach stołowych. Ankietę trzeba jednak dobrze przemyśleć. Podstawowe reguły jej konstruowania mówią, że najpierw powinniśmy postawić jedno konkretne pytanie, na które chcemy uzyskać odpowiedź, później wymyślamy pytania pomocnicze, które mogą nam pomóc znaleźć odpowiedź na postawione pytania, a dopiero na koniec do każdego z nich układamy pytania ankiety. Nie zawsze muszą to być newralgiczne kwestie, jak smak potraw czy czas obsługi. Pytania nie muszą być również zobowiązujące i mogą dotyczyć wystroju, lokalizacji, godzin otwarcia czy pozycji w menu, bez których klienci nie wyobrażają sobie naszej oferty.

Po dziewiąte, możliwe dostawy

W czasie pandemii, gdy straty liczyła cała branża – dynamicznie rozwijał się cały sektor delivery. Oszacowano nawet, że w ubiegłym roku stanowił on połowę wartości całej branży. Przez kilka miesięcy obostrzeń wielu niezdecydowanych konsumentów zaczęło sięgać po telefon lub poszukiwać w internecie swoich ulubionych restauracji. To właśnie dzięki dostawom większości lokali udało się przetrwać, a podtrzymana relacja z klientami skutkuje dziś częstymi wizytami na miejscu. Prowadząc restaurację warto zaplanować sposób realizacji dostaw, nawet, gdyby były przeznaczone tylko dla stałych klientów.

Po dziesiąte, zabierz mnie ze sobą

Coraz popularniejszym trendem, który pojawia się w gastronomii – jest oferowanie jednostkowych produktów, które można zakupić na wynos. Wiele restauracji w czasie pandemii przestawiło produkcję dań na dystrybucję garmażeryjną oferując swoje produkty w sklepach stacjonarnych i internetowych. Wiele takich rozwiązań okazało się udanym zabiegiem. Klienci chętnie sięgają po takie produkty. Produkty, które pochodzą z ich regionu, odznaczają się jakością i stanowią alternatywę dla masowych produktów sklepowych. Możliwość zabrania ze sobą nawet drobnego produktu lub odnalezienie go w sklepie z pewnością wzmocni satysfakcjonującą relację z klientem.

Bonusowo, bądź na bieżąco

W dzisiejszych czasach zmiany nadchodzą niesamowicie szybko. Zastosowanie nowych technologii i rozwiązań pozwoli zdobyć przewagę konkurencyjną, usprawnić pracę, ale również przyciągnąć do lokalu osoby, które są ciekawe. Zdobywanie nowej grupy odbiorców może w rezultacie rozszerzyć grupę lojalnych klientów, a przecież o to nam chodzi. Wybór kiosków samoobsługowych, menu w postaci kodu QR dostępnego na urządzeniu mobilnym, a może robot w roli kelnera czy jako jego pomocnik? Bądź ciekawy świata i nowości, które urozmaicą ofertę Twojej restauracji.

OBSŁUGA KLIENTÓW W RESTAURACJI - POSTAW NA SPRAWDZONE ROZWIĄZANIA

Sposobów na budowanie lojalności klientów i stworzenie niepowtarzalnej atmosfery w lokalach gastronomicznych jest wiele – czy wiesz już, co sprawdzi się u Ciebie?

Michał Czwojdziński

Michał Czwojdziński

Członek Zarządu LSI Software S.A.

Podoba ci się artykuł?

Udostępnij
Udostępnij

co jeszcze warto przeczytać?

Obsługa klientów w restauracji – poznaj 10 sposobów na zbudowanie trwałej relacji, cz.2

Tworzenie trwałej relacji z klientami to w branży gastronomicznej jedno z najważniejszych, strategicznych działań. Budowa stałej grupy odbiorców pozwala nie tylko na pewną swobodę finansową ale przede wszystkim na stabilne funkcjonowanie. Podpowiadamy z jakich rozwiązań skorzystać i jakie mechanizmy sprawdzają się w restauracjach na całym świecie. Część pierwsza już za nami, zapraszamy na kolejne 5 sposobów na obsługę.

Czytaj więcej »

POZNAJ PRODUKTY POSIFLEX

Bądź na bieżąco

Gotowe!

Kioski samoobsługowe
– wszystko co musisz (i chcesz) wiedzieć o kioskach samoobsługowych

Przygotujemy dla Ciebie indywidualną bezpłatną wycenę produktów.

Odpowiedz nam na kilka pytań, a my skontaktujemy się z Tobą najszybciej, jak będzie to możliwe.