Część druga
Obsługa klientów w restauracji i tworzenie trwałej relacji z klientami to jedno z najważniejszych, strategicznych działań. Budowa stałej grupy odbiorców pozwala nie tylko na pewną swobodę finansową ale przede wszystkim na stabilne funkcjonowanie. Podpowiadamy z jakich rozwiązań skorzystać i jakie mechanizmy sprawdzają się w restauracjach na całym świecie. Część pierwsza już za nami, a dzisiaj mam dla Was kolejne 5 sposobów.
Jak relacje wpływają na sprzedaż?
Aby zdać sobie sprawę z tego, jak ważne jest budowanie trwałych relacji z klientami, wystarczy przeanalizować działania wielkich sieci i korporacji gastronomicznych, które na marketingową strategię poświęcają znaczną część zysku. W dobie powszechności takich działań i wysokiej konkurencji coraz trudniej zbudować wiarygodną relację, która przerodzi się w trwałą więź dostarczającą wiele nowych zamówień. Dlatego tak ważne w ostatnich latach stały się wszelkiego rodzaju działania z zakresu experience marketingu, którego celem jest dostarczanie klientom nie tylko oczekiwanych produktów, ale także unikalnych doświadczeń. Lojalność klientów coraz rzadziej buduje się w oparciu o finansowe mechanizmy premiujące zakupy. W wielu badaniach zauważono, że o decyzjach zakupowych w zglobalizowanym rynku, decyduje szczegół, który dla konkretnego klienta jest istotną wartością. Wiele z nich jest dziś na tyle powszechnych, że w oparciu o główne trendy można zbudować spójny przekaz, który trwale połączy nas z rzeszą klientów.
Po szóste, trendy i zwyczaje eko
Coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na to, jakie konsekwencje dla środowiska mają dokonywane zakupy. Trend eko już od kilku lat dynamicznie rozwija się w gastronomii. Najczęściej można go dostrzec w segmencie opakowań, które coraz częściej są biodegradowalne lub co najmniej nadają się do całkowitego recyklingu. Eko w restauracji to również sprawa resztek i przede wszystkim zakupów. Każdy lokal mierzy się z dylematem – co z resztkami pozostającymi po procesie obróbki oraz pozostawionymi przez klientów. Rozwiązanie kilka lat temu znaleźli młodzi, brytyjscy kucharze, którzy zaczęli kompostować biodegradowalne resztki. Powstały kompost wykorzystali później jako nawóz do własnych hodowli ziół i warzyw używanych w restauracji.
Najważniejsza dla budowania relacji z klientem jest jednak komunikacja.
Opowiedz o tym skąd pochodzą twoje warzywa, jak zagospodarujesz resztki i z jakich opakowań korzystasz. Z pewnością dla wielu klientów, takie informacje będę przydatne przy wyborze restauracji. Postaraj się również zastępować sprzęt użytkowy profesjonalnymi rozwiązaniami, które rzadziej ulegają awariom i pobierają zdecydowanie mniej prądu. Więcej o energooszczędności przeczytasz w naszym ebooku.
Po siódme, dogodne formy płatności
Po ósme, zapytaj klientów o opinię
W budowaniu relacji z klientami kluczową rolę odgrywa komunikacja. Formułowanie i planowanie jej treści jest procesem strategicznym. Jednak oprócz nadawania komunikatów równie ważny jest ich odbiór – czyli słuchanie opinii klientów. To właśnie z ich pomocą klienci najczęściej dokonują wyboru miejsca, do którego udadzą się na posiłek. W dobie nie zawsze wiarygodnych opinii w social mediach warto przejąć inicjatywę i zwrócić się z pytaniami do klientów, żeby móc podzielić się odpowiedziami z szerszym gronem odbiorców. W końcu obsługa klientów w restauracji powinna być dopasowana do potrzeb Twoich gości.
Warto do tego celu przygotować ankietę.
Ankieta może się składać nawet tylko z dwóch lub trzech pytań, które można umieścić np. na papierowych podkładkach stołowych. Ankietę trzeba jednak dobrze przemyśleć. Podstawowe reguły jej konstruowania mówią, że najpierw powinniśmy postawić jedno konkretne pytanie, na które chcemy uzyskać odpowiedź, później wymyślamy pytania pomocnicze, które mogą nam pomóc znaleźć odpowiedź na postawione pytania, a dopiero na koniec do każdego z nich układamy pytania ankiety. Nie zawsze muszą to być newralgiczne kwestie, jak smak potraw czy czas obsługi. Pytania nie muszą być również zobowiązujące i mogą dotyczyć wystroju, lokalizacji, godzin otwarcia czy pozycji w menu, bez których klienci nie wyobrażają sobie naszej oferty.
Po dziewiąte, możliwe dostawy
Po dziesiąte, zabierz mnie ze sobą
Bonusowo, bądź na bieżąco
W dzisiejszych czasach zmiany nadchodzą niesamowicie szybko. Zastosowanie nowych technologii i rozwiązań pozwoli zdobyć przewagę konkurencyjną, usprawnić pracę, ale również przyciągnąć do lokalu osoby, które są ciekawe. Zdobywanie nowej grupy odbiorców może w rezultacie rozszerzyć grupę lojalnych klientów, a przecież o to nam chodzi. Wybór kiosków samoobsługowych, menu w postaci kodu QR dostępnego na urządzeniu mobilnym, a może robot w roli kelnera czy jako jego pomocnik? Bądź ciekawy świata i nowości, które urozmaicą ofertę Twojej restauracji.
OBSŁUGA KLIENTÓW W RESTAURACJI - POSTAW NA SPRAWDZONE ROZWIĄZANIA
Sposobów na budowanie lojalności klientów i stworzenie niepowtarzalnej atmosfery w lokalach gastronomicznych jest wiele – czy wiesz już, co sprawdzi się u Ciebie?

Michał Czwojdziński
Członek Zarządu LSI Software S.A.